Inhoud bewerken
Klik op de knop inhoud bewerken om de inhoud te bewerken/toe te voegen.

Over Ons

Al bijna 50 jaar Lacom

Gedurende bijna 50 jaar maakt Lacom deel uit van de Trademart Utrecht, een groothandelscentrum als onderdeel van de Jaarbeurs nv.

In 1974 start Lacom op de 3e etage om via de 4e en de 6e vanaf 2015 een niet-weg-te-denken showroom op de 2e etage te exploiteren.

Ondanks en dankzij de vele onvoorspelbare dynamieken is Lacom in 2024 nog altijd onverminderd actief op dat interessante terrein van import & groothandel sieraden en kunstvoorwerpen.

De reis die Lacom de afgelopen 50 jaar heeft afgelegd wordt hieronder van binnenuit beschreven door Chris van Son de huidige directeur van de bv.

Directeur Lacom B.V

Het begin.

Twee reislustige jonge gasten, Gerbrand (Ger) Luttik en Joost de lange, vinden elkaar rond 1970 in een gedeelde drang naar avontuurlijke vormen van broodwinning. Grensverleggende reizen brengen hen tot diep in de binnenlanden van het nog rauwe, onbegaanbare West-Afrika.

Provisorisch reizen ze tot in de uithoeken van landen als Ivoorkust, Burkina Fasso (toen nog Opper Volta), Ghana en Mali.  In tal van dorpen en steden ontdekken ze steeds opslagplaatsen vol authentieke houten beelden, maskers, krukjes, poorten, deuren en andersoortige kunstobjecten in de vorm van sieraden en gebruiksvoorwerpen.

 

De voorwerpen zijn gemaakt voor lokaal gebruik, voornamelijk voor stamgebonden gebruiken. Ze bezoeken de productieplaatsen, waar de kunstenaars, de vaklieden doorgaans met eenvoudige hulpmiddelen de mooiste creaties doen ontstaan. Alles ten behoeve van de traditionele ceremonieën of rituele dansen en daarnaast simpelweg voor praktische huis tuin en keuken doeleinden.

 

Vooral in West-Afrika is de branche van hout-, koper-, brons- glas- en zilverbewerking van oudsher levendig en florerend. Binnen de stammen wordt de vakmanschap generatie na generatie vakkundig overgebracht van vader op zoon binnen gereputeerde families.

 

Ger en Joost worden met open armen ontvangen en zien kansen.

 

De eerste kennismakingen voelen zo goed aan dat ze zonder aarzeling besluiten om direct tot actie over te gaan. Op meerdere plaatsen wordt in totaal een forse hoeveelheid Afrikaanse kunst gekocht.

 

Terugkijkend in 2019 zegt Ger: “We kwamen die eerste keer totaal blut terug in Nederland”.   

Serieuze plannen.

Ze beginnen met de oprichting van “La Perle d’Afrique”.
Op hun zoektocht naar mogelijke afzetkanalen raken ze bekend met het bestaan van het grootste handelscentrum van sieraden, huisdecoratie en kleinkunst artikelen: de Trademart in het Beatrixgebouw te Utrecht.

 
Dáár moeten ze zijn!

 

In 1970 verricht Prins Claus de opening van het markante gebouw dat deel uit maakt van het Jaarbeurs complex. Het concept van verbinding leggen tussen importeur/ groothandel enerzijds en detaillist anderzijds slaat aan. In no time stromen de zes beschikbare verdiepingen vol met exposanten en weten tal van detaillisten uit het hele land de weg naar het Beatrixgebouw te vinden. Het gebouw bruist vooral op de maandagen wanneer alle zaken geopend zijn: “Je kunt dan over de hoofden lopen!”


De vraag naar showrooms is groter dan het aanbod; de 6 etages zijn volledig bezet. Bovendien zijn er steeds langdurige huurcontracten tussen exposant en Trademart afgesloten waardoor het onmogelijk lijkt voor Ger en Joost om op korte termijn een geschikte showroom te bemachtigen.

 
Ze worden in de wacht gezet.

Het is 1974.


Jan Burges, een bekende van Ger en Joost, ook handelaar in houtsnijwerk, maar dan uit Oost-Afrikaans is al enkelejaren exposant, maar wil de Trademart verlaten. Hij is bereid zijn ruime showroom alsmede zijn volledige omvangrijke voorraad over te doen aan de 2 pioniers. Het wordt een win-win situatie; zeker van de kant van Ger en joost die in een klap met een goedgevulde perfect gesitueerde ruime showroom de markt kunnen gaan veroveren.

 
Alles valt op z’n plek.


De showroom wordt simpelweg volgestouwd met de inmiddels vanuit West-Afrika verscheepte en geïmporteerde handelswaar, plus de overgenomen handelswaar afkomstig uit het Oost-Afrika. Hun komst op de Trademart gaat niet ongemerkt voorbij! Ze zijn zelfs de oorzaak van een kleine revolutie op die tot dan toe zo keurig geordende 3e verdieping.

 

Tot vóór hun komst werd er op de Trademart uitsluitend gehandeld op basis van het zogenaamde “orderen”. De exposant toont uitsluitend “samples” aan de klant aan de hand waarvan vervolgens een bestelling kan worden geplaatst. Levering vindt vanuit een andere locatie plaats, op korte en soms ook langere termijn.


Er zijn dus geen voorraden in de showrooms en er vindt geen cash & carry plaats. De mannen van La Perle d’Afrique hebben zo hun eigen ideëen. Ze hebben niks met “orderen”: maskers en beelden zijn immers te zien als unieke kunststukken. Ze besluiten ongevraagd over te gaan op directe verkoop vanuit de showroom.

 

Geen onnodige rompslomp, zien is kopen, geen orderboekjes, wél direct verkopen vanuit een tot de nok volgestouwde showroom!


De geur van houtsnijwerk werkt aanstekelijk. Er is nieuwsgierigheid. De voordelen zijn groot: het gemak voor de klant van uitzoeken, betalen en meenemen; dure promotionele blijken niet nodig, de geur is al genoeg. De prijsstelling blijkt zowel voor de klant als de twee verkopers aantrekkelijk genoeg om serieus door te gaan pakken! De collega’s op de beursvloer zien het allemaal gebeuren! Af en aan slepen bezoekers tassen vol goederen door de gangen langs andere showrooms.

 

Dat spreekt tot de verbeelding.


Ook het management ziet het gebeuren: “Wat moeten we daar nu mee?”
Hoe wordt dat opgepakt ? Ondanks hier en daar wat ongenoegen is er al snel een doorslaggevend enthousiasme. Het initiatief van Gerbrand en Joost wordt sportief opgepakt.

 
Er wordt niet ingegrepen; er wordt wel ruimte geboden aan de nieuwe benadering. Besloten wordt om een nieuwe “cash & carry”-etage op de Trademart in te richten. Het enthousiasme is groot en de Trademart heeft er een nieuwe sterke troef bij.

Het vervolg.

De twee pioniers maken florerende jaren door: vele reizen, met avonturen; blijven inkopen met een goede boterham en naamsbekendheid.
Netwerken worden opgebouwd en uitgebouwd. In de wereld van authentieke Afrikaanse kunst in “La Perle d’Afrique” een begrip. En klanten staan-in-de-rij.

Toch gaan ze in 1984 uit elkaar.

 
Ger, de specialist bij uitstek op het terrein van Afrikaanse kunst, vertrekt van de Trademart en neemt de naam “La Perle d’Afrique” mee. Hij blijft zich met nog meer passie verder ontwikkelen in de wereld van oude en nieuwe Afrikaanse kunst. Tot op heden staat hij bekend als een gerenommeerd specialist, een referentie.

 

Joost de Lange zet de zaken op de vertrouwde Trademart voort. Hij gaat door onder de naam “Lacom”, een samenvoeging van zijn familienaam Lange met Company.

 
Joost de reiziger boort nu ook nieuwe exportterreinen aan in India, Nepal en Thailand. Hij raakt geïnteresseerd in met name ethnische sieraden, deels zilver en natuursteen. Hij heeft een neus voor trends. Hij vindt op de beste plekken de juiste contacten waardoor vele ladingen kleurrijke fantasie- sieraden van been, brons, koper, hoorn en glas hun weg vinden naar Lacom Utrecht. En daar buitelen de klanten over elkaar heen om het tempo er in te houden. Sieradenzaken zijn booming in de druk bezochte winkelstraten.

 
Het is dan nog de tijd van: “eenoog is koning”, dus weinig concurrentie! Joost zit op rozen. Lacom is een referentie!

 

Na tien florerende jaren heeft Joost er geen zin meer in. Hij houdt het voor gezien; het is tijd voor nieuwe avonturen. Hij verkoopt de zaak eind 1994 aan een van zijn klanten: Chris van Son.


Iemand met hobby-achtige festival-marktkraam. Geen grote klant, maar wel iemand waarmee een band is ontstaan door gedeelde interesses.
Gesprekken gingen al snel over ontwikkelingswerk in Afrika, expedities door de Sahara met eigen te verhandelen auto’s en zeker ook over eigenaardigheden binnen andere culturen.

 
De nieuwe eigenaar weet nog totaal niets van het wat, hoe, waar, wanneer en onder welke voorwaarden welke producten geïmporteerd kunnen worden. Van Son heeft tot dan toe een vaste baan als docent in het HBO-onderwijs in bedrijfs-economische richting. De marktkraam is te zien als een bescheiden neven-activiteit; bovendien is hij net vader geworden en zijn de kinderen nog lang niet schoolgaand.

 

En hoe groot is zijn bekendheid met de producten? Kan hij ijzer van zilver onderscheiden en zirkonia van diamant? Ben je zo niet als plotselinge eigenaar van Lacom volledig aan de goden overgeleverd?

De vonk kan zo doortastend en bijna onvoorwaardelijk overspringen. Of: naïviteit is een goede raadgever.

Licht in de tunnel.

Volgens Joost gaat het allemaal meevallen. Het werk als importeur kan uitstekend gecombineerd worden met het werk als HBO-docent en Van Son kan daarbij heel gewoon vader van de twee jonge kinderen blijven.


Joost zegt zelfs: “Dit is jou op het lijf geschreven! Als je met jouw ervaring in Afrika de weg vindt, vind je ook in Azië je weg. Het onderwijs biedt jou genoeg tijd en ruimte om te reizen en op maandagen in de showroom te zijn. Ook er is deskundig en betrouwbaar personeel waardoor je goed kan worden ingewerkt. Boekhouding moet voor jou ook geen probleem zijn; voor de rest kom je gaandeweg vanzelf van alles op de hoogte!”

Joost overtuigt. Per begin 1995 wordt de overdracht beklonken.


Joost overhandigt het wachtwoord van het boekhoudprogramma met daarbij de sleutel van de zaak en is vertrokken: hij emigreert naar Afrika, naar zijn geliefde Togo. Sindsdien woont hij in Baguida, aan de kust.


De eerste actie van de nieuwe eigenaar: waar zit de schakelaar van licht in de showroom: een veelzeggende speurtocht… Een periode van inwerken.

 

De sieraden-branche zit rond 1994 in een dal. Economisch staat het er niet best voor: er is hoge werkeloosheid, er wordt bezuinigd en dat treft als eerste de sieraden-branche. Ook is het de tijd dat er eerder shawls worden gedragen dan sieraden. Goed om te weten: het is kennelijk het een of het ander! Het personeel is zeer genegen om de nieuwe eigenaar in te werken en op de hoogte te stellen van de vele wetmatigheden: het is één grote leerschool!


Is er een doelgroep, hoe klanten te benaderen, hoe zit het met defecte producten, met kleuren per seizoen, met bestellingen, waar moet wat worden ingekocht; hoe zit het met kortingen, met concurrenten, met btw etc.

 

Op reis in Ivoorkust, Burkina Fasso, India, Thailand en Nepal verloopt alles buitengewoon voorspoedig. Het reizen en ontdekken van de juiste zakelijke adressen blijken al snel de meest interessante en aangename kanten van het werk te zijn.

Langzaam maar zeker, door vallen en opstaan, worden alle delen van het geheel doorzichtiger; er ontstaan ritmes, consistentie en evenwicht in de bedrijfsvoering! Er is uitdaging en plezier met prettige contacten.

Uitbreiding 1.

Het is 1 februari 2004. Een tweede showroom wordt geopend, nu op de Trademart in Brussel. Een gebouw met enigszins sjiekere en mondaine uitstraling dan de Trademart van Utrecht. Het is een genoegen om er zonder al te veel voorbereidingen een showroom te kunnen openen. De voorbereidingen zitten vooral in het verplaatsen van de overtollige voorraden vanuit de showroom Trademart Utrecht en vanuit de garage te Rotterdam naar de nieuwe kleine showroom in de Trademart Brussel aan de voet van het Atomium.

Op dat moment is de vraag naar showrooms aldaar groter dan het aanbod.

 

Dit gebeurt tegelijkertijd met het beëindigen van de baan in het HBO-onderwijs. De focus ligt nu volledig op de onderneming.
Het blijkt goed uit te pakken! Uit het niets komen de klanten binnenlopen. Vanuit heel België is er aanloop, zeer mondjesmaat, maar langzaam maar zeker ontstaat er een doelgroep die groeit en terug blijft komen. het is boven verwachting!

 

Er blijkt dus ook in België vraag te zijn naar de typische Lacom-sieraden: etnisch getint, enigszins opvallend tot excentriek en de kracht van een scherpe prijsstelling, zeker ten opzichte van de concurrenten.

Er wordt bekwaam personeel aangetrokken, de klantenkring groeit vlot, de naam “Lacom” krijgt bekendheid en er wordt al snel naar een grotere showroom verhuisd.

Showroom Brussel

Uitbreiding 2.

Een overname van een bestaand bedrijf op 1 januari 2008!
Lacom tast in de buidel en koopt in Utrecht het eveneens op de zesde verdieping gesitueerde en grotere Gem Import/Export. Daardoor heeft Lacom één concurrent minder. Gem imp/Exp is ook rond 1975, gespecialiseerd in zilver zonder natuursteen, geniet grote naamsbekendheid met een prominent marktaandeel op de Trademart.

Het betekent een aanvulling op het assortiment van Lacom, waar het accent tot dan toe uitsluitend op zilver mét natuursteen ligt. Hierdoor vindt schaalvergroting plaats, liggen nieuwe interessante uitdagingen in het verschiet en is de concurrentiepositie sterker geworden. Stilstand zou achteruitgang hebben betekend. Beter ook een zaak over te nemen dan overgenomen te worden ofwel eten is beter dan opgegeten te worden..

 

Toenemende turbulentie.

 

Het contract van de overname is getekend! De aandelen van Gem zijn voor een op dat moment redelijke som in handen gekomen van Lacom bv.
Het is eind 2008. En dan gebeurt het!

De inkt van het overname-contract is nog niet droog, of er barst een wereldwijde crisis uit met verstrekkende gevolgen tot in alle geledingen van de samenleving. De sieraden sector in het luxe-segment komt in zwaar weer te zitten en plotseling komt het voor de zaken (3) van Lacom somber uit te zien! Allereerst breekt in 2009 de “financiële crisis” uit, met als gevolg daarvan een langdurige “economische crisis”. Een grote financiëel economische orkaan raast over de wereld. Banken vallen om, consumptieve bestedingen zakken weg, investeringen lopen terug, bedrijven gaan failliet, werkeloosheid neemt toe; aandelenbeurzen en huizenmarkten storten in elkaar er is weinig vertrouwen in de toekomst.

 

Voor de branche van de “assecoires” waaronder zilveren, natuurstenen en fantasie sieraden zijn de gevolgen overweldigend.

De zilverprijs schiet omhoog, immers beleggers vluchten vanuit beursbeleggingen naar harde edelmetalen. Import van zilveren sieraden is niet meer te betalen.

De consument stopt met aanschaf van luxe artikelen.

Gevolgen voor de branche van sieraden en accessoires zijn desastreus. In korte tijd keldert de vraag naar sieraden bij Gem en Lacom! Tegelijkertijd vindt er een andere revolutie plaats. Het nieuwe fenomeen van web-shops begint versneld wortel te schieten. Als paddestoelen rijzen steeds professioneler ontwikkelde webshops in alle geledingen van de samenleving uit de grond. Zo ook in import, groothandelssferen en zeker met betrekking van de detailhandel. Als snel lijkt het er op dat overlevingskansen op langere termijn gering zijn wanneer de overstap van fysieke naar digitaal niet snel en voortvarend in gang gezet wordt.

 

“Alles gaat online!”

 

Het te verwachten onheil ziet er als volgt uit:

  • Detaillisten kopen online van importeurs; fysiek bezoek is uit de tijd.
  • Detaillisten importeren zelf vanuit de produktielanden China en India; zelfs consumenten kopen
    rechtstreeks vanuit China.
  • Detaillisten bezoeken internationale beurzen in Italië, Frankrijk, Duitsland; de groothandelaar wordt
    overgeslagen.
  • De vraag naar “merken” neemt toe, mensen zoeken zekerheid; de vraag naar “free-style” sieraden
    neemt af.
 

Wat blijft er over van de oude importeur, groothandelaar in de logistieke keten?

Wat blijft er over van de handelscentra, zoals de Trademarten in de branche?

Welke bedrijven gaan omvallen en waar kunnen de juiste veranderingen succesvol doorgevoerd worden ?

Uitdagingen voor Lacom.

De crisis begint in 2009. De jaren erna staan in het teken van depressie met grote bezuinigingsrondes, werkeloosheid, beurscries, wegzakkende markten zoals de huizenmarkt. Voor eenieder zijn de gevolgen zichtbaar en voelbaar.


Zo vindt er een kaalslag plaats in de winkelstraten. Veel detaillisten leggen het loodje. Vooral voor de kleine eenmans zaken is er geen redden meer aan, zeker wanneer transitie naar een webshop een stap te ver blijkt.

 
Tal van bijouterie gerelateerde winkels vallen om. Het is of er een hele generatie omvalt: begonnen in de jaren ’70; jaren van voorspoed en nu op leeftijd niet meer bij machte om het tij te keren. Voor velen “is het wel goed zo”.

 
Tegelijkertijd staat er een generatie van veelal jonge ondernemers op die voordelen van de webshop juist weet te omarmen. De impact van de crisis én opkomst van webshops heeft grote gevolgen voor de grote handelscentra in Europese landen. Minder toestroom van detaillisten en de een na de andere import-, groothandelszaak sluit de deuren.

Hoe zit het dan met Lacom?

Al snel wordt duidelijk dat Lacom niet direct overgaat op digitale verkoop methoden. Het maakt niet uit of dagen dan geteld zouden zijn.
Voor Lacom geldt: liever stoppen met de handels activiteiten dan overgeleverd zijn aan alle administratieve rompslomp van het exploiteren van een webshop.

 
Het is even niet anders!


De positieve kant van het besluit is dat alles op alles wordt gezet om de showrooms zodanig in te richten dat detaillisten steeds verleid worden tot een bezoek. Er zouden zelfs voordelen aan kunnen zitten, gezien de aard van de producten.

Bestaande know-how, de contacten met netwerken in Nederland en België alsook in de producerende landen in Zuid-Oost Azië.

De showrooms van Lacom (55 m2) en Gem Imp/Exp (70 m2) in Utrecht worden in 2016 omgevormd tot één grote ruimte op een nieuwe (2e) etage. Personeel wordt afgestoten met als gevolg dat ondergetekende de showroom in Utrecht beheert. Inmiddels is er in 2012 ook in Brussel een kwaliteitsslag gemaakt met nieuw ingerichte showroom die wordt beheerd door Annick Leboutte: deskundig en betrokken.

Vervolgens is er intenser contact met de klant; via opgekomen communicatie-middelen als What App, Facebook zijn inkooplijnen met exporteurs sneller, flexibeler en korter geworden, de schaalvergroting heeft gunstige effecten op kosten en verkoopprijzen.

Langzaam maar zeker kruipt Lacom uit de crisistijd.

Een interessant, up-to-date, betaalbaar, uitgebreid assortiment blijft aantrekkelijk genoeg om een substantiëel klantenbestand op peil te houden. Klanten blijven enthousiast de weg vinden naar Lacom. Geen webshop, wel een groot aanbod veel interessante sieraden en cash & carry, met de persoonlijke benadering en verbinding met de klant.

 
Het plezier voor alle betrokkenen is toegenomen.

 

Lacom wordt min of meer complementair naast collega’s die hun webshops exploiteren. Na meerdere jaren van groei lijkt er een voorzichtige conclusie dat er ruimte blijft voor een unieke zaak als Lacom! In ieder geval biedt Lacom de klant een thuis om op comfortabele wijze, direkt en in één oogopslag te kunnen kiezen uit een groot divers aanbod van krachtige aansprekende sieraden die (zeker in de Lacom-samenstelling) nergens anders te vinden zijn. Kwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid, service, vernieuwing, scherpe prijsstelling en het belang van lange termijn samenwerking staan voorop, mét daardoor het behoud van een prominente herkenbare plaats in de markt!

 

 

Hoe pakt dat uit: de periode vanaf 2016.

Tussen 2010 en 2023 is de wereld van de handel in veel opzichten op z’n kop gezet. Het consumentengedrag is veranderd, de oude structuren van de handel zijn losgelaten en daarmee is ook de bezetting van de Trademart navenant sterk teruggelopen. Van de destijds zes volledig bezette verdiepingen zijn er in 2022 nog drie gedeeltelijk bezet. De jaarlijkse afname van het aantal exposanten vanaf 2009 pas in 2022 tot staan gebracht. Voor het jaar 2023 hebben zich weer enkele nieuwe exposanten aangemeld, nieuwe showrooms worden weer ingericht..

Het is anno ’23 uiteraard nog te vroeg om van een ommekeer te spreken.

Hoe zit Lacom erbij?

Terug naar 2015: de 2 zaken cq showrooms van Lacom en Gem Imp/Exp in Utrecht worden samengevoegd, uitmondend in een verhuizing naar een grote lumineuze showroom op een door de Trademart nieuw ingerichte etage. Vanaf dat moment kruipt Lacom uit het dal; het lijkt erop dat de langdurige economische crisis voorbij is.

Het oude klantenbestand wordt opgefrist door meerdere jonge starters met fysieke danwel web winkel. Opkomst van sociale media werpt in de sector z’n vruchten af.

Sieraden van Lacom worden gezien!

 
Er ontstaat derhalve een solide klanten netwerk in Nederland en België. Ook vanuit de producerende landen isde communicatie korter en sneller geworden door invoeden van de sociale media. Het verschil met het tijdperk van vóór WhatsApp is niet te beschrijven groot. In plaats van de fysieke zakenreizen naar de producerende landen lijkt voortzetting van importactiviteiten gewaarborgd te kunnen worden door gebruik van communicatie middelen vanachter het bureau.

Uitbraak van covid-19.

Gebruikelijke reizen naar het Verre Oosten zijn vanaf begin 2020 onmogelijk vanwege de wereldwijde ontwikkelingen rondom het coronavirus. In Nederland en België wordt winkelverkoop gedurende tergend lange periodes stilgelegd.

Meerdere detaillisten sluiten de zaak.

Anderen schakelen zo goed en zo kwaad als het gaat over op exploitatie van een webshop. Velen weten op tal van uiteenlopende creatieve manieren hun verkoop activiteiten op peil te houden: Lange tijd is niets zeker!

 
Maar, met enige steun vanuit de overheid, een dosis doorzettingsvermogen en de nodige creativiteit blijkt het overgrote deel van het klantenbestand van Lacom de crisis te overleven.

De exporteurs in Azië.

Tegelijkertijd blijkt gaandeweg gedurende de gehele coronacrisis dat het opgebouwde netwerk van leverenciers in Azië zeer solide blijkt te zijn. Zonder de gebruikelijke reizen en fysieke contacten blijft de dynamiek van bestellen, produceren en leveren probleemloos doorlopen. Alle partijen beseffen het belang van voortzetting van im- en export.

 
Uiteindelijk zijn de “probleemjaren” 2020 en 2021 voor Lacom florerende jaren geworden, qua omzet, rendement en arbeidsvreugde; daar hebben de soms pittige meningsverschillen met klanten niets aan afgedaan.

Fysiek klanten bezoek toch lonend?

De klant naar de showroom halen en verleiden met steeds nieuwe interesse wekkende designs, grote voorraden en redelijke prijzen blijkt vooralsnog te werken. Er zijn weinig aanbieders die het op dezelfde manier aanpakken. Is Lacom weer terug naar af: eenoog in het land der blinden?


Wij van Lacom blijven er aan werken.

 
We geven de voorkeur aan de mooie ambachtelijke producten uit India boven de zielloze container producten uit China; we gaan voor een showroom waarin de klant zich even in een andere wereld kan wanen; waar de klant verrast wordt door een aanbod van oogstrelende zilveren en natuurstenen sieraden en etnische kunst. Sieraden met karakter, met expressie, met ponum, een tikkeltje excentriek voor de een of etnische voor de ander.


Gesitueerd midden in twee buurlanden met mogelijkheden om in korte tijd een hele winkel van verkoopbare sieraden te kunnen voorzien. Waar snuffelen, uitzoeken kiezen een plezier blijft, met het genot van thuiskomen met een pak verrassingen voor de klant.
Showroom als onuitputtelijke bron van prachtige juwelen: kan dat blijven?

Wat is zeker?

Vandaag profiteert Lacom van goede tijden: zilver is populair en Lacom heeft het! 

Morgen kan alles anders zijn.

Hoe dan ook: in de geest van de oprichters, de pioniers van bijna 50 jaar geleden, is met Lacom anno 2024 nog immer een waardevol domein behouden gebleven. 

Een soort erfgoed waar nieuwe uitdagingen kunnen ontstaan; waar een eigen aard garantie voor continuïteit kan zijn; waar steeds plezier aan beleefd kan worden in de bruisende oneindige wereld van de sieraden waarvan plezier de ontstaansbron is.

Goede redenen om Lacom springlevend te houden.

Beoek onze showroom

Beleef zelf wat onze stand voor u in petto heeft